Siirtolinjojen yleissuunnittelu Nurmijärvellä

Suunnittelussa tuli huomioida myös suunnittelualueella sijaitsevat luonnonsuojelukohteet sekä arkeologisesti arvokkaat alueet.

Lähtötilanne

Työ sisälsi Nurmijärven kirkonkylän ja Klaukkalan välille suunniteltavien siirtolinjojen kokonaistaloudellisen vaihtoehtotarkastelun ja yleissuunnittelun. Suunnittelussa haasteena oli maanpinnan huomattavat korkeuserot, vaihtelevat maaperäolosuhteet ja paineellinen pohjavesi. Suunnittelussa tuli huomioida myös mm. suunnittelualueella sijaitsevat luonnonsuojelukohteet sekä arkeologisesti arvokkaat alueet.

Tavoitteet

Tavoitteena oli löytää paras mahdollinen linjaus siirtolinjoille. Suunnittelussa arvioitiin kaksi eri linjausvaihtoa (13,6 km ja 12,7 km) ja molemmille asentaminen sekä perinteisesti auki kaivamalla että mahdollisimman paljon kaivamattomia menetelmiä hyödyntäen. Suunniteltavien johtolinjojen koko oli painejätevesiviemärille 2x280PE ja vesijohdolle 315PE.

Mitä teimme?

Projektin aluksi tehtiin perusteellinen maastokäynti, jossa käveltiin lanjausvaihtoehdot läpi. Suunnittelussa arvioitiin kullekin tarkastellulle menetelmälle maaperän ja toteutettavuuden näkökulmasta optimaaliset linjaukset. Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota työn toteutettavuutta, sekä riskien ja kustannusten hallintaa. Laadittiin yleissuunnitelmaselostus, sekä asemapiirustukset, pituusleikkaukset ja kustannusarviot kaikista tarkastelluista vaihtoehdoista.

Lopputulokset

Asiakas Nurmijärven Vesi sai kattavat dokumentit eri linjausvaihtoehdoista ja niille soveltuvista menetelmistä. Riskien hallintaan kiinnitettiin erityistä huomioita ja jokaisesta menetelmästä laadittiin myös kustannusarvio kustannusten hallintaa helpottamaan. Hanke etenee päävesijohdon rakentamisen osalta siirtoviemärihankkeen peruuntuessa.

Suunnittelussa haasteena oli maanpinnan huomattavat korkeuserot, vaihtelevat maaperäolosuhteet ja paineellinen pohjavesi.